Puutarhatuoli on puutarhurin laiskanlinna

Tiedätkö sen hetken kun aurinko porottaa kasvoille ja grilli tirisee kuumana. Avaat kylmän juotavan ja haluaisit vaan paistatella päivää hetken. Tämä mielenmaisema ei ole mitään ilman kunnon puutarhatuolia. Jokaisen grillimaisterin tai puutarhurin kesän lempipaikka on oma lokoisa puutarhatuoli johon unohtua unelmoimaan tai jossa huilata hetken ennen kesäisten askareiden jatkamista.

Puutarhassa on monenmoista puuhaa. Kevät ja kesä ovat puutarhan kiireisintä aikaa ja silloin ulkona on mukava viettää hetkiä nauttien Suomen lyhyestä kesästä. Koska kesä on lyhyt, kannattaa siihen satsata. Sen tietää jokainen suomalainen. Siksi suomalaiset ovatkin hulluina pihakalusteisiin, kesäkukkiin ja kaikkeen muuhun ulkotiloihin liittyvään. Kesäpihat ja puutarhamyymälät kuhisevat kävijöitä varhaisesta kesästä pitkälle syksyyn kun ihmiset etsivät kalusteita, sisusteita ja muuta mukavaa pihoillensa.

Kodin1 puutarhatuoliPihojen ja puutarhojen lisäksi suomalaiset innostuvat joka kesä yhtä paljon mökkeilystä. Tammikuun taituttua kevättä kohden suuntaa myös moni auton nokka saaristoon ja järvien rannoille. Suomalaisten kesämökkien kuistit ja pihat kätkevät hellään huomaansa jos jonkinmoisia puutarhatuoleja, jotka viimeistään kevään kunnolla koitettua tuodaan varastoista päivän valoon.

Millainen puutarhatuoli sitten on paras? Yksi yleisimmistä ainakin on se perinteinen muovinen valkoinen kuppi, joka näyttää tuolilta. Useasti nämä klassikkomuovituolit ovat jo vähän tummuneet ja huonokuntoiset. Makaapa niiden istuinosassa usein pieni vesitilkka edellisen kesäsateen jäljiltä kuin odottaen hyväuskoista istahtajaa. Joskus sitä miettii, että kuinka paljon näitä edellä kuvatunlaisia muovisia puutarhatuoleja on maailmassa valmistettu kun niitä on jokaisen grillikahvion kuistilla, festareilla, terasseilla ja parvekkeilla. Luulenpa, että tämän puutarhatuolimallin suosio perustuu sen edulliseen hintaan. Ja mikäpä siinä, joskus hinta on ulkonäköä ja mukavuutta tärkeämpää.

Unelmieni puutarhatuoli on kuitenkin kaukana muovituolista. Jos minä saisin päättää millaisessa puutarhatuolissa lököilisin, niin muistuttaisi se varmaankin paljolti pesää joka on vilahdellut sisustuslehtien palstoilla. En tiedä voidaanko siinä yhteydessä enää puhua tuolista. Onhan pesä enemmänkin kuin sänky tai jonkinnäköinen maja pihalla. Tällaisessa aurinkodivaanissa on aina pehmusteet, jotka on kyllä muovituoliin nähden vaativat. Pehmusteita ei ole hyvä jättää paikoilleen, sillä sade ei ole harvinaisuus Suomen suvessa. Kastuessaan puutarhatuolien pehmusteet saattavat mennä huonoksi ja esimerkiksi homehtua. Pehmusteille tulisi olla oma laatikko pihalla tai sitten sisältä tulisi löytyä sopiva tila niiden säilytykseen. Jos tuolit ovat huolellisesti katoksen alla, niin sade ei ole niin suuri haitta myöskään tuolien pehmusteille.

Klassikkomuovituolien suosion taustalla saattaa siis hinnan lisäksi olla niiden helppohoitoisuus ja käytön huolettomuus.

 

 

 

 

(Visited 109 times, 1 visits today)